فهرست مطالب

نشریه آفات و بیماریهای گیاهی
سال هشتاد و نهم شماره 2 (پیاپی 113، اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تکتم فرزانه، محمدعلی اکرمی*، عباس محمدی خرم آبادی صفحات 133-143

    در این پژوهش تنوع گونه ای کنه های اریباتید در دو بوم سازگان کشاورزی در استان خراسان رضوی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری ها از یک مزرعه یونجه سه ساله به مساحت دو هکتار و یک باغ درختان میوه سردسیری به مساحت 6/0 هکتار، از اول فروردین تا پایان شهریور 1393 به صورت ماهانه انجام گرفت. در هر ماه، 10 نمونه خاک با حجم یکسان و به صورت تصادفی از عمق 0-20 سانتی متری و در مجموع 60 نمونه از این دو بوم سازگان برداشته شد. جداسازی با قیف برلیز و پس از شفاف سازی و تهیه اسلاید، هر نمونه بر اساس صفات ریخت شناختی بیرونی مورد شناسایی و به عنوان گونه مورفولوژیک در نظر گرفته شد. ترکیب ساختار گونه ای، شاخص های تنوع گونه ای و یکنواختی آلفا و نیز تخمین غنای گونه ای حداکثر در هر دو بوم سازگان با استفاده از پنج روش متداول ناپارامتری انجام شد. از مجموع 1425 فرد جمع آوری شده، 1097 فرد در قالب 40 گونه به بوم سازگان باغی و 328 فرد در قالب 25 گونه به بوم سازگان یونجه تعلق داشتند. بوم سازگان باغی از غنای گونه ای (تعداد گونه) و تنوع گونه ای بالاتر و از نظر پراکنش فراوانی گونه ها در جامعه از یکنواختی بیشتری نسبت به بوم سازگان یونجه برخوردار بود. تخمین غنای حداکثر (Smax) در این دو بوم سازگان با استفاده از پنج روش متداول نشان داد که تعداد گونه های قابل کشف در بوم سازگان یونجه 54 و در بوم سازگان باغی 185 گونه تخمین زده می شود. دلایل احتمالی تغییرات تنوع گونه ای جامعه کنه های اریباتید در این دو بوم سازگان مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ساختار جامعه، غنای گونه ای، فراوانی، کنه های خاکزی
  • سیامک روشندل*، زریر سعیدی، شهرام فرخی صفحات 145-155

    چرخه زندگی و پارازیتیسم طبیعی زنبور Copidosoma subalbicornis پارازیتویید سرشاخه خوار Anarsia lineatella هلو در باغ‏ های بادام حاشیه ی زاینده رود طی سال های 1395 و 1396 بررسی شد. میزان پارازیتیسم در شرایط طبیعی، ترجیح سن میزبان و زیست شناسی آفت و پارازیتویید در شرایط آزمایشگاه بررسی شد. نتایج نشان داد در سال های 1395و 1396 بیشترین درصد پارازیتیسم لاروهای نسل سوم در بادام رقم مامایی در باغ امامیه به ترتیب 22/2± 5/26 و11/3±1/27درصد وکمترین درصد پارازیتیسم در منطقه سامان و چم عالی به میزان 18/1± 18 و37/2±9/17 درصد بود. میزان پارازیتیسم لاروهای سرشاخه خوار هلو در سال 1395 در شهرستان سامان در نسل های اول و دوم به ترتیب 23/1±3/13 و 12/2±16 درصد و در سال 1396 به میزان 48/1±9/13 و 33/2±5/15 درصد تعیین گردید. پارازیتویید قادر است لاروهای سنین مختلف آفت را در هر سه نسل، پارازیته نماید ولی میزان پارازیتیسم در سنین بالاتر و در لاروهای نسل سوم بیشتر بود.

    کلیدواژگان: بادام، هلو، زنبورپارازیتویید، زیست شناسی، سرشاخه خوار هلو
  • امیر محسنی امین*، محمدحسن کوشکی، محمد شاهوردی، محمود نصرالهی صفحات 157-170

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر خسارت زنجرکEmpoasca decipiens  و تریپسThrips tabaci  و عملکرد دانه و اجزای عملکرد لوبیا چیتی لاین COS16، آزمایشی در پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی بروجرد انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با آرایش کرت های خرد شده با دو عامل مدیریت آفت (سمپاشی و عدم سمپاشی) به عنوان کرت های اصلی و تاریخ کاشت (اواخر اردیبهشت، اواسط خرداد و اواخر خرداد) به عنوان کرت های فرعی با چهار تکرار انجام شد. نتایج تجزیه مرکب دو ساله نشان داد که این دو آفت به استثنای عملکرد دانه، روی هیچ یک از شاخص ه ای تعداد بذر در واحد بوته، وزن بذر در واحد بوته، وزن 100 دانه و عملکرد دانه و شاخص خسارت آفت (فقط در سال دوم) تاثیر معنی داری نداشت. بر اساس نتایج این پژوهش، بیش ترین شاخص های عملکرد (تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته و وزن دانه در بوته) مربوط به تاریخ کاشت اول بود. همچنین کمترین شاخص خسارت آفت روی برگ، مربوط به تاریخ کاشت سوم بود که با تاریخ کاشت های اول و دوم اختلاف معنی دار داشت.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، لاینCOS16، لوبیاچیتی، Empoasca decipiens.Thrips tabac
  • حسن آل منصور، علی اکبر کیهانیان*، سید اصغر آل حسین صفحات 171-189

    آفت شب پره چوب خوار زیتون، Euzopherodes vapidella vapidella (Mann) (Lep.: Pyralidae) در سال های اخیر، زیتون کاری های استان فارس به ویژه فسا، کازرون، داراب و اطراف شیراز را مورد هجوم قرار داده است. وضعیت زیستی این آفت جدید درختان زیتون ایران با نصب تله نوری و بازدیدهای منظم مورد بررسی قرار گرفت. پروانه های ماده تخم های خود را در محل زخم هرس، محل پیوند و در قاعده و محل انشعاب شاخه های شکسته قرار می دهند. لاروها از همین نواحی به زیر پوست نفوذ نموده و از لایه کامبیوم تغذیه می نمایند. مراحل تکوین دوره لاروی و هم چنین شفیره در زیر پوست کامل می شود. آفت زمستان را به صورت لاروهای سنین مختلف و به طور عمده لارو کامل در زیر پوست تنه درختان زیتون سپری می کند. اولین پروانه ها از دهه سوم اسفند ماه به تدریج ظاهر می شود و براساس مشاهدات حاصل از تله نوری، نسل های چهارگانه آن به ترتیب در اواسط فروردین، نیمه دوم تیر، اواخر شهریور و اواسط آذر مشاهده شدند. متوسط طول دوره نشو و نمای حشره 19/0± 85/41 روز به طول انجامید. نسبت جنسی نر به ماده در آزمایشگاه و طبیعت 4/1 به 1 برآورد شد. طول عمر حشرات کامل نر و ماده به ترتیب 25/0 ± 45/7 و 17/0± 15/5 روز تعیین شدند

    کلیدواژگان: پراکنش، زیتون، زیست شناسی، شب پره چوب خوار زیتون، فارس، Euzopherodes vapidella vapidella Mann
  • مکامه مهدوی، محمد رضوی*، حمیدرضا زمانی زاده، سعید رضائی صفحات 183-198

    در تحقیق حاضر، 66 ژنوتیپ گندم نان و دوروم از نظر مقاومت به بیماری های ناشی از قارچ های Bipolaris sorokiniana،Fusarium pseudograminearum و F. culmorumبه تنهایی و در تلفیق با B. sorokiniana در شرایط گلخانه مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 11 ژنوتیپ C-87-11، C-87-18، BACANORA /3/MASON/JGR//PECOS، 05899G01-2، F06580G2-1، F06659G6-1، McCormick/Trego، VA01W-205/TX99D4628، .GA951079-3-5/Neuse، Owl,85224*-3H-*o-HOH/7/T.SPH/2*H567.71//4/CMH79.959/6/Gaspard و AWD99*5725/FL9547 در برابر بیماری ناشی از B. sorokiniana و تلفیق آن با گونه های فوزاریوم، نسبتا مقاوم بودند و از بین آن ها، سه ژنوتیپ C-87-11، GA951079-3-5 / Neuse و 05899G01-2 در برابر بیماری ناشی از تلفیق هر سه گونه قارچی مقاوم تر بودند که برای مطالعات بیشتر در زمینه به نژادی توصیه می شوند .تجزیه خوشه ای ژنوتیپ های گندم و اثرات متقابل ترکیبات قارچی استفاده شده روی آن ها، توانست ژنوتیپ های مختلف با حساسیت و مقاومت نسبی را به خوبی از یکدیگر جدا نماید، ژنوتیپ های نسبتا مقاوم در گروه سه دندروگرام های مزبور قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: بایپولاریس، پوسیدگی ریشه، ژنوتیپ، فوزاریوم، مقاومت، گندم
  • رعنا دستجردی*، سیما دامیار، سیامک حنیفه، داراب حسنی صفحات 199-211
    قارچ Diplodia seriata عامل شانکر شاخه و تنه ی درختان سیب، می تواند با پوسیدگی میوه نیز سبب ایجاد خسارت شود. با توجه به ردیابی بیماری در کلکسیون سیب بومی ایستگاه تحقیقات باغبانی کمال شهر- کرج، طی سال های 1395 و 1396 حساسیت نسبی 14 ژنوتیپ امیدبخش سیب بومی و همچنین ارقام تجاری گلدن دلیشز و فوجی در شرایط آزمایشگاه و باغ در برابر عامل بیماری پوسیدگی سیاه میوه بررسی شد. به این منظور، میوه ها 3-2 هفته قبل از زمان برداشت، توسط ریسه های جوان قارچ مایه زنی شدند. شدت بیماری در باغ براساس میانگین رشد زخم به ازای افزایش هر یک درجه واحد دمای روزانه (mm/degree-day) و در آزمایشگاه براساس میانگین قطر زخم پنج روز پس از مایه زنی، تعیین شد. براساس نتایج به دست آمده، ژنوتیپ های SSB, TR1 و H1-SH در گروه حساس؛ ژنوتیپ های MN8, DO-P-SH, B-K-KH, GO-N3, MD-N2 و T5 به همراه رقم تجاری گلدن دلیشز در گروهی با حساسیت متوسط؛ و ژنوتیپ های KH2, S-O-G; MN10, SBA و ME6 و رقم فوجی در کلاس حساسیت کم قرارگرفتند. داده های این مطالعه همبستگی منفی معنی داری را بین شدت بیماری با سفتی بافت میوه نشان داد، اما بین قطر زخم و میزان مواد جامد محلول، رابطه آماری معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ارقام بومی، پوسیدگی سیاه میوه، سیب، حساسیت
  • لیلا مامنی*، مهدی علیزاده، عزیز شیخی گرجان، قاسم حسینی سالکده، علی بنده حق صفحات 213-225

    فرمولاسیون های EC به واسطه داشتن حلال های سمی مانند زایلین خطر زیست محیطی داشته و نانوفرمولاسیون های ایمن تر و موثرتر می توانند در توسعه روش های نوین مدیریت کنترل آفات مفید واقع شوند. در این تحقیق نانوفرمولاسیون دلتامترین 5/2 درصد تهیه، اندازه، شکل و میزان ماده موثره  آن با استفاده از روش های SEM، AFM، DLS و TGA تایید شد. سپس این نانوفرمولاسیون برای کنترل سن گندم در مراحل سن بالغ زمستان گذران، پوره سن چهارم و سن نسل جدید با آفت کش تجاری مقایسه شد. تیمارها شامل نانوفرمولاسیون دلتامترین، نانوحامل، دلتامترین EC2.5% و آب به عنوان شاهد بود. نانوفرمولاسیون اثر حشره کشی خود را در شرایط آزمایشگاهی، بعد از 45 روز به خوبی (73 درصد) حفظ کرد ، اما میزان تلفات در فرمولاسیون تجاری EC بسیار پایین (13 درصد) بود. در ارزیابی های گلخانه ای، این فرمولاسیون در غلظت 125 میلی گرم بر لیتر، تلفات بالای 90 درصد علیه سن بالغ زمستان گذران داشت و در 45 روز پس از سم پاشی نیز تلفات پوره به 40 درصد کاهش یافت.

    کلیدواژگان: نانوفرمولاسیون دلتامترین، سن گندم (Eurygaster integriceps Puton)، نانوسیلیکا
  • علی اصغر احمدی، محمد خانجانی، بابک ظهیری* صفحات 225-239

    اصلاح و کاربرد رقم های مقاوم گوجه فرنگی در برابر کنه تارتن دولکه ای که از مهم ترین آفات آن در مزرعه و گلخانه به شمار می رود، مستلزم شناخت کافی از عوامل تاثیرگذار گیاه در کاهش برازندگی آفت و همچنین شناخت توانایی گیاه در ترمیم آسیب وارده می باشد. بنابراین تشخیص و پذیرش میزبانی کنه، شایستگی میزبانی گیاه و واکنش های آن به آسیب وارد آمده با ارزیابی پاسخ های رفتاری و فیزیولوژیک کنه و سنجش ویژگی های فیزیکی و شیمیایی ده رقم گوجه فرنگی در شرایط اتاق پرورش مورد بررسی قرار گرفت. تفاوت های معنی داری در میزان استقرار کنه در نتایج آزمون انتخاب آزاد و نیز در میزان تخم گذاری و رشد جمعیت کنه در نتایج آزمون انتخاب غیرآزاد روی رقم های گوجه فرنگی دیده شد که بیانگر وجود درجه هایی از سازوکارهای مقاومتی آنتی زنوز و آنتی بیوز به ویژه در رقم های Super-Luna و Super-Urbana بود که دارای تراکم بالاتری از کرک های غده ای نوع IV و VI نیز بودند. غلظت فنل برگ در رقم های Cal-JN3 و Super-Urbana پس از آسیب وارده توسط کنه افزایش معنی داری پیدا کرد، همچنین همبستگی منفی معنی داری را با تراکم کنه نشان داد. در مجموع رقم های Cal-JN3، Super-Luna، Super-Urbana و Comodoro در گروه مقاوم، رقم های Super-Chief، Mobil-Royal، Queen-2274 و Primo-Early در گروه بینابین و رقم های Chef-Falat و Firenze در گروه حساس جای گرفتند.

    کلیدواژگان: ارزیابی آسیب، تشخیص و پذیرش میزبانی، شایستگی میزبانی، مقاومت گیاه میزبان
  • فاطمه شمس الدین سعید، ناصر رادمان، امیرحسین محمدی*، مهدی پیرنیا، عبدالحسین طاهری صفحات 243-255

    استفاده از عوامل مهار زیستی یکی از روش های کاهش پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه درختان پسته می باشد. در تحقیق حاضر تاثیر مایه زنی مخلوط سه گونه قارچ ریشه آربوسکولار (AM)، Trichoderma harzianum (Th) و ترکیب آن ها (AM+Th) بر پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه ناشی از Phytophthora drechsleri (Pd) در نهال های پسته رقم ممتاز ارزیابی شد. قارچ ریشه های آربوسکولار، Th و ترکیب آن ها هم زمان با کاشت بذرهای پسته مایه زنی شد و بیمارگر دوماه بعد، یتایج نشان داد که درتیمارهای AM، Th، AM+Th و برهمکنش آن ها با Pd، ویژگی های رشدی، تغذیه ای و بیوشیمیایی به طور معنی داری در مقایسه با شاهد و بیمارگر افزایش یافته که بیشترین میزان افزایش در تیمارهای AM+Th و AM+Th+Pd مشاهده شد. در انتهای آزمایش، مرگ و میر نهال ها از 92 درصد در تیمار Pd، به 67، 67 و 50 درصد در تیمارهای AM+Pd، Th+Pd و AM+Th+Pd رسید. نتایج تحقیقات حاضر نشان داد که مایه زنی قارچ ریشه های آربوسکولار و Th و به خصوص ترکیب آن ها می تواند علاوه بر بهبود خصوصیات رشدی، تغذیه ای و بیوشیمیایی، موجب مهار زیستی پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه در نهال های پسته شود.

    کلیدواژگان: پرولین، عناصرغذایی، قندهای محلول، مقاومت، مهار زیستی، Phytophthora drechsleri
  • حسین عظیمی*، مهرداد عباسی، لیا لون اسیپیان صفحات 257-262
    در راستای مطالعات تاکسونومیک قارچ های سپتوریا و شبه سپتوریا در ایران، گونه ی جدیدی از جنس Sphaerulina روی میزبان Populus sp. بر اساس توالی یابی ناحیه ITS از rDNA و بررسی های مرفولوژیک تحت نام Sphaerulina osipyaniae sp. nov. Azimi  توصیف شد. مقایسه توالی نمونه مورد مطالعه با توالی Mycosphaerella populi (=Sphaerulina frondicola) از بانک ژن نشان داد که گونه Sphaerulina روی Populus در ایران گونه ی جدیدی برای این جنس است. لکه ها در هر دو سطح رویی و زیری برگ، گرد تا کشیده به رنگ خاکستری روشن با حاشیه مشخص به رنگ قهوه ای تیره، با قطر 5-2 میلی متر بودند. لکه ها گاهی به هم پیوسته و لکه هایی نامنظم با اندازه بزرگ تر را تشکیل می دادند. کنیدیوما از نوع پیکنیدیوم، نسبتا گرد، به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه، در لکه های هر دو سطح رویی و زیری برگ بصورت جدا از هم و پراکنده تشکیل شده بودند. قطر پیکنیدیوم ها (200-150) 160 میکرومتر و دارای دهانه منفرد انتهایی بودند. کنیدیوم ها داسی شکل، برخی در انتها دارای خمیدگی، نیمه شفاف، دارای یک بند، با قاعده گرد و در راس گرد تا کمی باریک شده بودند. طول کنیدیوم ها 46-35 میکرومتر و عرض آن 4-3 میکرومتر اندازه گیری شد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، رده بندی، قارچ های آنامورفیک، مورفولوژی
  • علی علیزاده علی آبادی*، کلود براگارد صفحات 263-268

    به منظور استفاده در فرایند تولید کیت تشخیص عامل بیماری باکتریایی نواری غلات در بذور آلوده گندم و جو، یک لاین سلول هیبریدومای تولیدکننده پادتن تک دودمانی در مقابل Xanthomonas translucens pv. translucens (به نام L-B7) تولید شد. این لاین از الحاق سلول های میلومای SP2/0 با سلول های لنفوسیت طحال موش های BALB/c، مایه کوبی شده با یک جدایه از این پاتووار (UPB684جداسازی شده ازجو در ایران)،تهیه شد. آنتی بادی مونوکلونال تولید شده با 15 جدایه از پاتووار X. t. pv. undulosa و 15 جدایه از پاتووار X. t. pv. translucens واکنش مثبت و با جدایه های دو پاتووار X. t. pv. graminis و X. t. pv. poae واکنش منفی نشان داد. سلول های زنده باکتری، هم به عنوان ایمیونوژن و هم به عنوان آنتی ژن در آزمون های الایزا مورد استفاده قرار گرفتند. قدرت آنتی بادی براساس آزمون الایزا، مناسب ارزیابی شد. از این آنتی بادی می توان برای تمایز پاتووارهای translucens و undulosa، عوامل بیماری باکتریایی نواری غلات، از سایر پاتووارها و همچنین در فرآیند تولید کیت تشخیص، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیماری باکتریایی نواری غلات، پادتن تک دودمانی، جو، گندم، Xanthomonas translucens pv. translucens
  • اکبر علی وردی* صفحات 269-275

    با وجود دسترسی به انواع نازل ها، نقش نازل بر عملکرد پهپاد سمپاش کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد تا تاثیر عوامل نوع نازل (استاندارد، ضد بادبردگی و القاء کننده هوا) و تعداد بادبزن آن (یک، دو و سه بادبزنه) بر میزان نشست قطرات پاشش در محل سمپاشی و بادبردگی آنها تا فاصله پنج متری از محل سمپاشی و کارایی علف کش هالوکسی فوپ-آر-متیل علیه جو زراعی داوطلب را بررسی کند. در تمام انواع نازل ها ، با افزایش تعداد بادبزن نازل میزان بادبردگی افزایش یافت. برعکس نازل استاندارد، در نازل های ضد بادبردگی و القاء کننده هوا، با افزایش تعداد بادبزن نازل میزان نشست و کارایی علف کش افزایش یافت. کمترین (7/2 درصد) و بیشترین (5/22 درصد) بادبردگی به ترتیب با نازل های القاء کننده هوا یک بادبزنه و استاندارد سه بادبزنه مشاهده شد. کمترین (3/8 درصد) و بیشترین (2/35 درصد) نشست پاشش در محل هدف به ترتیب با نازل های استاندارد سه بادبزنه و القاء کننده هوا سه بادبزنه مشاهده شد. بدترین کارایی هالوکسی فوپ-آر-متیل علیه جو زراعی داوطلب زمانی حاصل شد که با نازل استاندارد سه بادبزنه (3/38 درصد) پاشیده شده بود. بهترین کارایی علف کش نیز با نازل های ضد بادبردگی سه بادبزنه (3/94 درصد) و القاء کننده هوا سه بادبزنه (7/91 درصد) مشاهده شد؛ لذا، با انتخاب و نصب این دو نازل روی پهپاد سمپاش، نه تنها کنترل علف هرز بهتری حاصل می شود، بلکه گامی موثر در جلوگیری از آلودگی محیط زیست برداشته می شود.

    کلیدواژگان: اندازه قطره، فرار، نازل، علف هرز باریک برگ
|
  • Toktam Farzaneh, Mohammadali Akrami *, Abbas Mohammadi-Khoramabadi Pages 133-143

    This study was carried out to investigate oribatid mite species diversity of two agricultural ecosystems in Khorasan-e-Razavi Province. Samplings have been done monthly in a three-year old alfalfa field with an area of two hectares, and a fruit orchard with an area of 0.6 hectare from April to October 2014. In each month, 10 soil samples were randomly taken with equal volumes from depth of 0-20 cm, totally 60 samples. Berlese funnel was used to extract the oribatid mites and collected individuals were then cleared, mounted on microscope slides and identified based on external morphological characters and supposed as morphological species. Community structure, Alfa diversity indices and nonparametric estimation of maximum species richness in both ecosystems with five relevant methods were determined. From the total 1425 collected individuals, 1097 individuals including 40 species and 328 individuals including 25 species were belonged to the orchard and alfalfa ecosystems, respectively. The orchard ecosystem has a higher species richness as well as species diversity compared to that of the alfalfa one. The relative abundance of oribatid species in the orchard was also more equitable than that of alfalfa field. Estimation of the maximum species richness (Smax) in these two ecosystems with the five relevant methods showed that the number of detectable species in alfalfa and orchard ecosystems will increase to 54 and 185 species, respectively. The probable indications on the change in the oribatid mite species diversity in these two ecosystems are discussed.

    Keywords: Abundance, Community structure, edaphic mites, Species richness
  • siamak Roshandel, zarir saeidi, Shahram Farrokhi Pages 145-155

    Biology and natural parasitism of Copidosoma subalbicornis parasitoid wasp of A. lineatella was evaluated in almond and peach orchards of Chahar Mahal va Bakhtiari province in 2016-2017. Parasitism and the presence of parasitoid wasp in nature, host preference and life span of parasitoid wasp and the pest were evaluated at laboratory conditions. Results showed that maximum parasitism percentage of third generation larvae was 26.5±2.22 and 27.1±3.11 in Emamieh and minimum was 18±1.18 and 17.9±2.37% in Saman and Cham Ali almond Mamaei cultivar orchards in 2016 and 2017, respectively. The rate of parasitism of peach twig borer larvae in the first and second generation was 13.3 and 16% in Saman city in 2016, respectively, and in 2017 was 13.9 and 15.5%. C. subalbicornis could parasitize the all larval instars of the pest during three generations, however, last instar larvae were preferred.

    Keywords: Almond, Parasitoid, peach, biology, peach twig borer
  • Amir Mohseni Amin *, MohammadHasan Kushki, Mohammad Shahverdi, Mahmud Nasrollahi Pages 157-170

    In order to study the effects of sowing date and damage of two insect pest, Empoasca decipiens Paoli (Hemiptera.:Cicadellidae) and Thrips tabaci Lindeman (Thysanoptera: Thripidae) on seed yield and yield components of pinto bean, line COS16, an experiment was conducted at Boroujerd Agricultural Research and Education Campus, in  2008 and 2009. The experiment design was a split plot arranged in RCBD with 4 replications. Two pest managements (spraying with pesticide and no spraying) were assigned to main plots and three sowing date (early May, late May and mid June) were randomized to subplots. The results showed that except of seed yield, more of yield components were not significantly decreased by these pests. Results of combined analysis of variance, showed that, seed number per plant, weight of seeds per plant, 100-seed weight, seed yields and pest damage index were significantly affected by sowing dates. Based on this study, the highest yield components (pod number/plant, seed number/plant and seed weight/plant) were obtained in the first sowing date. The lowest pest damage indices was in the third sowing date, which was significantly different with the first and second sowing dates.

    Keywords: Empoasca decipiens, line COS16, Pinto bean, sowing date, Thrips tabaci
  • Hasan Alemansoor, Seyed Asghar ALEHOSEIN Pages 171-189

    Xylophagous moth, Euzopherodes vapidella vapidella Mann (Lep.: Pyralidae), as a new pest in Iran, causes damage in olive orchards of Fars province specially at Fasa, Kazeron, Darab and Shiraz area in recent years. Its biological characteristics was studies using light trap and field sampling during 2007-2008 at Fasa olive orchards. Female moths lay their eggs at the wounded sites, which cause by pruning, grafting and broken branches. Neonate larvae penetrate under the bark and fed on cambium layers. The larval and pupal development occurred under the barks. The pest overwintered in different larval stages, mostly in final instars.The first adult moths appeared gradually from mid-March, and based on light traps observations, its four generations were observed in mid-April, the second half of July, late-September and mid-December, respectively.The mean length of embryonic, larval and pupal stage development lasted 5.25 ± 0.18, 21.8 ±0.19 and 7.4 ± 0.24 days, respectively. Sex ratio of the male: female in laboratory and field study were same and estimated 1: 1.4.  The longevity of male and female moths was 7.45 ±0.25 and 5.15±0.17 days, respectively.

    Keywords: biology, distribution, Euzopherodes vapidella vapidella, Fars province, Iran, olive trees
  • Mekameh Mahdavi, Mohammad Razavi *, HamidReza Zamanizadeh, Saeed Rezaee Pages 183-198

    Fungal species Fusarium pseudograminearum, F. culmorum and Bipolaris sorokiniana are the most economically important pathogens causing crown and root rot of cereals. The use of resistant cultivars can be the most efficient measure to reduce the effect of this disease. As an alternative strategy, screening of resistant wheat genotypes has been emphasized in the recent studies. This research was conducted to evaluate level of resistance of 66 genotypes of bread wheat and durum wheat to B. sorokiniana, F. pseudograminearum and F. culmorum isolates in greenhouse condition. These experiments were conducted based on completely randomized design with seven replications in greenhouse condition. The results showed that, 11 genotypes including C-87-11, C-87-18, BACANORA /3/MASON/JGR//PECOS, 05899G01-2, F06580G2-1, F06659G6-1, McCormick/Trego, VA01W-205/TX99D4628, GA951079-3-5/Neuse, Owl,85224*-3H-*o-HOH/7/T.SPH/2*H567.71//4/CMH79.959/6/Gaspard and AWD99*5725/FL9547 were moderately resistant to diseases caused by B. sorokiniana isolates and its combination with F. pseudograminearum and F. culmorum. Among these genotypes, three genotypes C-87-11, GA951079-3-5 / Neuse and 05899G01-2 were resistant to the combination of all diseases caused by these three fungal species. These genotypes have potential to be incorporated into wheat breeding programs. Cluster analysis of reaction of wheat genotypes to all diseases caused by these three fungal species, as well as to different combination of them were able to separate susceptibe and relatively resistant genotypes from each other. In both dendrograms, genotypes that were relatively resistant to disease caused byB. sorokiniana and its combination with other diseases caused by fungal species were grouped into cluster 3.

    Keywords: Bipolaris sorokiniana, Fusarium pseudograminearum, F. culmorum, genotypes, resistance, root rot, Wheat
  • Raana Dastjerdi *, Sima Damyar, Syamak Hanifeh, Darab Hassani Pages 199-211
    Diplodia seriata is the causal agent of apple limb and trunk cankers as well as fruit black rot. Disease was detected in the Iranian apple collection located at horticultural research station of Kamal-shahr, Karaj. Fourteen apple promising genotypes and two commercial cultivars (Golden Delicious and Fuji) were tested in the field and laboratory for their relative susceptibility to the pathogen, during 2016-2017. The fruits were inoculated in the field at 2 to 3 weeks before harvest with fungal mycelia from 11-day-old cultures of PDA medium. In the laboratory, detached fruits were inoculated similarly. Genotypes were classified for susceptibility to the fungus by determining disease severity of attached fruits in the field based on lesion expansion (mm/degree-day), and on detached inoculated fruits in laboratory according to the mean lesion diameter, both 5 days after inoculation. Based on the laboratory and field data, Iranian genotypes were classified into three relative susceptibility groups: most susceptible: TR-1, SSB, and H1-SH; moderately susceptible: MD-N2, GO-N3, B-K-KH, DO-P-SH, MN8, T5 and Golden Delicious; least susceptible: SBA, MN10, S-O-G, KH2, ME6 and Fuji. There was a negative correlation between disease severity and flesh firmness, but total solid soluble (TSS) and les
    Keywords: Apple, fruit black rot, local genotypes, Susceptibility
  • Leila MaMani *, Mehdi Alizadeh, Aziz Sheikhi Garjan, Ghasem Hosseini Salekdeh, Ali Bandehhagh Pages 213-225

    Most EC formulations contain toxic solvents such as xylene that have environmental and carcinogenic risks, using more effective nanoformulations can be effective in developing healthy and safe methods in managing pests.The nanoformulation of 2.5% deltamethrin was prepared and the size, shape, and amount of active ingredient were investigated using SEM, AFM, DLS, and TGA methods. This nanoformulation was compared with commercial pesticides to control Sunn-pest in the stages of overwintered adults, 4th instar nymphs, and new generation adults. The treatments included nanoformulation, nanocarrier, commercial EC2.5%, and water as control. The results showed that this nanoformulation has improved ingredient efficiency. The insecticidal effect was well preserved in 45 days after spraying (73%), but the effect of commercial EC formulation was reduced and the mortality rate was very low (13%). Evaluation of treatments in greenhouse conditions showed that both formulations at a concentration of 125 mg.L had a percentage of mortality above 90% compared to the overwintering adults and in 45 days after spraying the percentage of 4th instar nymphs mortality was reduced to 40%.

    Keywords: Deltamethrin nanoformulation, nanosilic.sunn pest (Eurygaster integriceps Puton)
  • AliAsghar Ahmadi, Mohammad Khanjani, Babak Zahiri * Pages 225-239

    Breeding and use of resistant tomato varieties agaist  two-spotted spider mite, which is one of its critical pests in farms and greenhouses, require adequate knowledge of the effective factors of the crop in reducing the fitness of the pest as well as realizing the plant’s ability to mitigate the herbivore injury. Therefore, the host recognition and host acceptance of the mite and the host suitability of the plant and its responses to mite injury were assessed in laboratory by evaluating the behavioral and physiological responses of the mite and by measuring the physical and chemical characteristics of ten tomato varieties. Results showed that the mite colonization by using a free-choice test and the oviposition rate and  the population growth of the mite by using a no-choice test were significantly different on tomato varieties, indicating some degrees of antixenosis and antibiosis resistance mechanisms especially in Super-Luna and Super-Urbana varieties which also had higher densities of type IV and VI glandular trichomes. Phenol concentration were increased significantly after being injured by the mites in Cal-JN3, and Super-Urbana varieties and it showed significant negative correlations with mite densities. Varieties Cal-JN3, Super-Luna, Super-Urbana and Comodoro were placed in the resistant group, Super-Chief, Mobil-Royal, Queen-2274, and Primo-Early inside the intermediate group and Chef-Falat and Firenze in the sensitive group.

    Keywords: host plant resistance, host recognition, host acceptance, Host suitability, injury assessment
  • Fatemeh Shamsaddensaeed, Naser Radman, AmirHossein Mohammadi *, Mehdi Pirnia, AbdolHossein Taheri Pages 243-255

    Using biocontrol agents is one of the methods to reduce mortality of Phytophthora root rot in pistachio orchards. In the present study, the effect of arbuscular mycorrhizal fungi (AM) (mixture of three species), Trichoderma harzianum (Th) and their combination (AM+Th) were evaluated on Phytophthora root rot caused by Phytophthora drechsleri (Pd) in pistachio seedlings cv. Momtaz. Arbuscular mycorrhizal fungi, Th and their combination were inoculated at the time of sowing pistachio seeds, but the pathogen was inoculated two months later. The results showed that AM, Th and AM+Th treatments and their interaction with Pd significantly increased growth, nutritional and biochemical characteristics of seedlings compared to the control and Pd treatment. The highest increase was observed in AM+Th and AM+Th+Pd treatments. At the end of the experiment, the mortality of pistachio seedlings was significantly reduced from 92% in Pd treatment and reached to 67, 67 and 50% in AM+Pd, Th+Pd and AM+Th+Pd treatments, respectively. It is concluded that inoculation of AM, Th and especially their combination improved the growth, nutritional and biochemical characteristics which can lead to biological control of Phytophthora root rot of pistachio seedlings.

    Keywords: biological control, mineral elements, Proline, resistance, Soluble sugars, Phytophthora drechsleri
  • Hossein Azimi *, Mehrdad Abbasi, Lia Levon Osipyan Pages 257-262
    In the framework of study on Septoria and Septoria-like species in Iran, a new species Sphaerulina osypianiae sp. nov. on Populus sp. is described using morphological and rDNA ITS sequencing data. DNA extraction, amplification and sequencing were performed using methods and protocols mentioned by Azimi (2011). The resulting 511-bp sequence obtained from isolate 52935 was deposited in GenBank. The sequence shared 99% identity with Mycosphaerella populi (=Sphaerulina frondicola) sequences available in GenBank (see table 1 for identities). NJ tree generated using TreeView Display Option in NCBI BLAST, supported Sphaerulina species on Populus from Iran as a distinct species from all other Sphaerulina species sequences on Populus. In the framework of study on Septoria and Septoria-like species in Iran, a new species Sphaerulina osypianiae sp. nov. on Populus sp. is described using morphological and rDNA ITS sequencing data. DNA extraction, amplification and sequencing were performed using methods and protocols mentioned by Azimi (2011). The resulting 511-bp sequence obtained from isolate 52935 was deposited in GenBank. The sequence shared 99% identity with Mycosphaerella populi (=Sphaerulina frondicola) sequences available in GenBank (see table 1 for identities). NJ tree generated using TreeView Display Option in NCBI BLAST, supported Sphaerulina species on Populus from Iran as a distinct species from all other Sphaerulina species sequences on Populus.
    Keywords: Anamorphic fungi, Morphology, Biodiversity, Taxonomy
  • C. BRAGARD Pages 263-268

    In order to be used in studies related to the production of a kit for detection of the causal agent of bacterial leaf streak of cereals, in contaminated wheat and barley seeds, a hybridoma cell line (named L-B7) secreting monoclonal antibody to Xanthomonas translucens pv. translucens by fusing SP2/0 myeloma cells with splenocytes from immunized BALB/c mice with one strain of this bacteria (UPB684 isolated from barley in Iran), were produced. The monoclonal antibody produced, reacted positively with X. c. pv. undulosa (15 strains) and pv. translucens (15 strains). Strains from other pathovars (X. c. pv. graminis and pv. poae) gave a negative reaction. Antibody potency was assessed by testing in ELISA. Whole cells were used both as immunogen and as antigen in ELISA tests. This antibody could be used to differentiate Xanthomonas translucens pathovars, causing bacterial leaf streak of cereals, from other pathovars, as well as in the process of producing a detection kit.

    Keywords: bacterial leaf streak of cereals, Monoclonal Antibody, Wheat, Barley, Xanthomonas translucens pv. translucens
  • Akbar Aliverdi * Pages 269-275

    Despite the availability of nozzle types, the role of nozzle on the performance of unmanned aerial sprayer has received less attention. The study was performed in factorial as a completely randomized design to investigate the effect of factors of nozzle type (standard, anti-drift, and air induction) and nozzle orifice number (single, twin, and triplet flat fans) on the deposition of spray droplets at the target site and their drift up to a distance of 5 m from the target site and the efficacy of herbicide haloxyfop-R-methyl against volunteer barley. In all types of nozzles, with increasing the nozzle orifice number, drift increased. Except for the standard nozzle, in other nozzles types, with increasing the nozzle orifice number, the deposition of spray droplets at the target site and herbicide efficacy increased. The lowest (2.7%) and highest (22.5%) drift was observed with the air induction single flat fan nozzle and the standard triplet flat fan nozzle, respectively. The highest (35.2%) and the lowest (8.3%) deposition at the target site was observed with the air induction triplet flat fan nozzle and the standard triplet flat fan nozzle, respectively. The lowest control was observed using the standard triplet flat fan nozzle (38.3%). The highest control of barley with haloxyfop-R-methyl was observed when the air induction twin flat fan (94.3%) and air induction triplet flat fan (91.7%) nozzles have been used; therefore, the selection and installation of these two nozzles on UAV, not only better weed control is achieved, but also an effective step is taken to prevent environmental pollution.

    Keywords: Drift, Drop size, Grassy weed, herbicide, Nozzle